Uw gezin

KLAFS sauna & uw gezin

Heeft u nog een andere vraag? Stuur een e-mail naar contact@gervi.be en wij helpen u met plezier verder.

Mogen zuigelingen en kinderen mee in de KLAFS sauna of SANARIUM?

Van oudsher nemen Finnen hun baby’s mee in de sauna. Ook bij kinderen zorgt de wisselwerking tussen warme en koude prikkels voor een betere doorbloeding, het hart en bloedvatenstelsel wordt gesterkt en het immuunsysteem geactiveerd. “Saunakinderen” worden zelden ziek aan de luchtwegen en lopen veel minder infecties op zoals bronchitis, astma en griep. Een saunabad voorkomt ook concentratieproblemen, nervositeit, slapeloosheid en agressie. De invloed van warmte en koude op het autonome zenuwstelsel leidt tot een fysieke en geestelijke ontspanning van het hele organisme. Het kind moet natuurlijk steeds vrijwillig en graag meegaan in de sauna.

Kinderen hebben dezelfde hoeveelheid zweetklieren per vierkante cm huid dan volwassenen. Bijgevolg kunnen ze net zo goed reageren op de hitte als volwassenen. Het enige verschil met volwassenen is de oppervlakte van hun lichaam. Kinderen van alle leeftijden, inclusief kleintjes, kunnen dus een sauna bezoeken en genieten er over het algemeen van. Zij moeten wel steeds vergezeld zijn van een volwassene. Ook dient de duurtijd van het saunabad aangepast te worden. Terwijl bij volwassenen een saunabad tussen 8 en 15 minuten duurt, mogen baby’s in het begin niet langer dan 3 minuten, later niet meer dan 6 minuten, in de sauna blijven. Bovendien: Met een kindje op de schoot ga je best niet op de bovenste bank gaan zitten, maar op de middelste.

Mogen zwangere vrouwen in de sauna?

Het nemen van een sauna is niet gevaarlijk, noch voor de gezonde, zwangere vrouw, noch voor het ongeboren kind. Zwangerschap-gerelateerde vochtophoping (opgezwollen handen of benen) kan door een regelmatig saunabezoek zelfs verminderd worden. Ook het ontgiften van het lichaam wordt bevorderd door het zweten en de verhoogde nieractiviteit. Dit komt het lichaam van de zwangere vrouw ten goede want zij neemt de afbraakproducten van de stofwisseling van het kind ook op zich.

Ook het tromboserisico wordt beperkt omdat een saunabad de bloedsomloop stimuleert. Een saunabad ontspant spieren en geest, versterkt het afweersysteem en verbetert het humeur – geen wonder dat de sauna alsmaar populairder wordt bij zwangere vrouwen. Deskundigen zijn het er al lang over eens: Een zwangerschap is geen obstakel voor een bezoek aan de sauna. Integendeel: Zwangere vrouwen kunnen in ieder geval baat hebben bij de wisselwerking van warmte en koude. De training van de bloedvaten heeft bijvoorbeeld een gunstige invloed op de snellere zuivering van vochtophopingen in de weefsels – het risico op een zwangerschapsoedeem wordt verlaagd. De kers op de taart: Een lichtere en kortere bevalling. Dat beweren alleszins de onderzoekers in Finland, de bakermat van sauna. In het verre noorden gaan de meeste zwangere vrouwen graag naar de sauna tot net voor de bevalling.

Bij voorkeur begint men al vóór de zwangerschap met een regelmatig saunabezoek. Dan heeft het lichaam zich al gewend aan de sterke temperatuurstimuli. Bij gezondheidsproblemen dient altijd eerst een arts te worden geraadpleegd om te weten of een saunabezoek mogelijk is. Bij ernstige ziektes of complicaties, zoals een te hoge bloeddruk, zwangerschapskrampen of nierziektes moet men echter van de sauna afzien. Angsten van de moeder, dat het kind de saunawarmte niet aan kan, zijn ongegrond. Pas vanaf 40°C lichaamstemperatuur kan van een kritische inwendige lichaamstemperatuur worden gesproken. Zulke hoge lichaamstemperatuur wordt echter nooit bereikt met een saunabad. In de sauna stijgt de lichaamstemperatuur voor korte tijd met maximum één graad Celsius. Dat heeft geen invloed op moeder, noch kind.

Welke voordelen biedt de KLAFS sauna aan sporters?

Sportbeoefenaars kennen al lang het weldadig effect van sauna bij voorkoming van spierpijn na intensief sporten. Ook wanneer men pijn heeft aan spieren en gewrichten, kan de secretie van bijnierhormonen tijdens een saunabad de pijn verlichten. Met de warmtebehandeling kan pijn in gewrichten en spieren verzacht worden dankzij de verhoogde afgifte van bèta-endorfine, wat een pijnstillend en euforisch effect teweeg brengt door de morfineachtige eigenschappen.

Speciaal advies voor saunabeginnelingen

Voorbereiding

Voor ieder van ons is er een eerste keer in de KLAFS sauna. KLAFS wil dat u, als beginner, ongelimiteerd kan genieten van een saunabad. U hebt misschien wat tijd nodig om er gewoon aan te worden. Niet iedereen geniet immers vanaf de eerste keer van de hoge temperatuur. Wanneer u zich zorgen maakt over de hitte – misschien ten gevolge van uw hart – onthoud dat zelfs mensen die meerdere keren een hartaanval hebben gehad nog genieten van de sauna en er zelfs gezondheidsvoordeel bij doen! Er is dus geen enkele reden om zich zorgen te maken over saunagebruik. Zorgen maken kan enkel uw hartslag verhogen. De eerste maal kan het helpen om, voordat u de sauna ingaat, uw gezicht nat te maken met een koud, nat washandje (enkel het gezicht!).

In de sauna

Het is niet zozeer de temperatuur, maar wel de tijdsduur die u spendeert in de sauna, die bepalend is voor de belasting van uw lichaam in de sauna. Zit of lig daarom op de middelste bank in plaats van de bovenste. Wanneer u daar rustig blijft liggen of zitten zonder veel te babbelen of te bewegen tijdens een saunasessie van 10-12 minuten, kan dit geen enkel kwaad. In ieder geval moet u minimum 8 minuten in de sauna blijven. Dit is de tijd die uw lichaam nodig heeft om grondig op te warmen. Wanneer u eerst enkel een beetje zweet, maak u geen zorgen. Uw lichaam zal leren zweten tijdens de eerste 6 tot 10 saunasessies.

Afkoeling in de buitenlucht

Breng direct na de saunasessie enkele minuten door in de frisse buitenlucht. Loop rond of rust even uit op een ligbed. Maak u geen zorgen dat u een verkoudheid of griepje zal oplopen wanneer het buiten regent, sneeuwt of zelfs vriest. Dit is onmogelijk!

Afkoeling met koud water

Wanneer u in het begin denkt dat u geen koud water kan verdragen over uw hele lichaam, neem dan eerst een lauwe douche. De douche mag wel zeker niet zo warm zijn als de douche die u neemt vóór het saunabad. Laat het koude water dan langzaam over uw handen , onder- en bovenarmen lopen. Daarna over uw voeten en onderbenen, dijbenen, en vooral over uw gezicht. Na de volgende saunasessie kan u wat verder gaan door het koude water over meer lichaamsdelen (borst en rug) te laten lopen. Bouw dit verder op totdat u gaat genieten van het gevoel van het koude water op uw huid.

Nadat u zich heeft afgekoeld met de koud waterslang is een koud dompelbad echt ’n must! Uw bloedvatenstelsel heeft deze afkoeling hard nodig. Blijf zo stil mogelijk zitten in het dompelbad. Op deze manier warmt het water rondom uw lichaam op door de warmte die uw lichaam afstraalt en zo voelt de onderdompeling een stuk minder koud aan. En vergeet zeker niet: na elk koud dompelbad volgt een warm voetbad om optimaal af te koelen.